De Zeeuwse Stromen
uit is een kunst...
Hotel-Congrescentrum De Zeeuwse Stromen
8,3
Culinair

Culinair

Zelf scharrelen bij De Heerenkeet
Bij Restaurant De Heerenkeet kunt u groepsgewijs een tocht maken op zoek naar lekkers. Lang zoeken hoeft u niet, want de Heerenkeet heeft een eigen vishandel met super-verse vis. Maar: ook een scharreltocht op en rond de dijk levert heerlijke o.a. krukels, oesters, mosselen, lamsoor, zeekraal en kruiden op. Na een uurtje scharrelen heeft u een serieuze maaltijd verzameld die u met of zonder begeleiding kunt bereiden. Uniek!

De flessen vliegen de deur uit
Chauvinistisch of niet, de KLM serveert kwaliteit aan boord. Sinds enige jaren serveert de vliegtuigmaatschappij in de Business Class één of meerdere wijnen van de Schouwse Hoeve. Da's geen kattenpis, toch? Laat uzelf verbluffen in Dreischor, bij Wijnhoeve De Kleine Schorre. Maar liefst 30.000 wijnstokken staan er in het Zeeuwse licht op wel 8 hectare. Vanaf tien personen (tot maximaal 150!) organiseert de wijnhoeve fantastische proeverijen in de verbluffende ambiance van de uit 1735 stammende hoeve. www.dekleineschorre.nl

Publiek geheim 1
(U weet het niet van ons!) Onder de dijk bij het haventje van Burghsluis woont en werkt Sam Uil. In zijn schuur kookt en verkoopt hij Oosterscheldekreeft. Hoogstpersoonlijk gevangen. Grote chef-koks uit de verre omtrek weten hem te vinden tijdens het vangseizoen van 1 april tot 1 juli. Het verhaal gaat zelfs dat hij ooit een sterrenkok kreeften heeft geweigerd omdat die "even niet zo sympathiek deed". Een kreeft kopen (of andere lekkernijen) bij Sam en zijn allervriendelijkste en behulpzame vrouw is een belevenis!

Eten tussen de kotters
In Zierikzee kan het: eten in de haven. De terrassen van Boaz en Auberge Maritime liggen aan de haven. Als de mosselvloot in de haven ligt eet u er dus letterlijk tussen de kotters. Het bewijs dat u spettervers eet ligt letterlijk naast u! Uiteraard serveren beide restaurants u ook andere lekkernijen die in Zierikzee of de directe omgeving aan wal worden gebracht. www.brasseriemaritime.nl

Bolussen bakken!
Bruinisse is al eeuwen een vissersdorp. En dat zal nog lang zo blijven. Met name de mosselvisserij is erg groot en dat mag iedereen weten gezien het enorme exemplaar langs de N59. Bruinisse heeft verschillende musea die zijn verenigd in de Brusea: www.brusea.nl. Zeker een bezoekje waard, maar extra leuk, lekker en leerzaam wanneer u dat combineert met een cursus bolussen bakken! Een authentieke Bruenaar leert u de fijne kneepjes van een echt Zeeuws product dat in de toekomst nog regelmatig uit uw oven zal komen!

Biologische markt
Je waant je op een boerenmarkt op het Engelse platteland, maar u bent toch echt op Schouwen-Duiveland! Iedere zaterdagochtend zijn de kraampjes op het terrein van Kwekerij Zuidbos aan de Zuidboslaan in Noordgouwe bezet door lokale leveranciers van biologische producten. Kazen, worsten, vis, groente en fruit, maar ook biologische wasmiddelen en schoonmaakproducten.

Streekprodukten
Dat zou toch fijn zijn: één winkel waar alle Zeeuwse lekkernijen zijn samengebracht. Helaas, veel producenten wisselen hun producten uit, maar daar blijft het bij. Een prachtige kans dus om over het eiland te reizen van winkeltje naar boerderijwinkeltje en onderweg te zien (dat gaat prima op de fiets) hoe uw maaltijd groeit en bloeit.

De Schouwse polder is één grote supermarkt!
Waar vind je het nog? Zo'n kraampje langs de weg met allerlei heerlijkheden van het Zeeuwse land, zonder personeel? In de Schouwse polder!! Een kwestie van goed vertrouwen. Pak zelf uw tomaten, prei, courgette, paprika's, appels, peren, etc. en stop geld in het daarvoor bestemde bakje. Zo lekker, echt en eerlijk! Wedden dat u er als vanzelf iets extra's in stopt? In de B-weggetjes rond Zonnemaire treft u er verschillende aan.

Publiek geheim 2
Zeeuwen verklappen niet graag hun favoriete plekjes, die houden ze graag voor zichzelf. Onopvallend, op de Zierikzeese Melkmarkt zit De Zeeuwse Hemel, een delicatessenwinkel waar u de lekkernijen in de  lunchroom direct kunt proeven. Wie er een broodje eet, loopt geheid nog even de winkel in om een paar producten uit het recept 'te scoren'. Veel Zeeuwse producten, maar evengoed heerlijkheden (ook wijnen en koffie!) uit alle windstreken. www.dezeeuwsehemel.nl 

Naast culinaire hoogtepunten heeft Zeeland nog veel meer moois te bieden. Wat dat is, hebben we voor u op een rijtje gezet in ons e-book over Zeeland. Vraag 'm aan via onderstaande button. 

Meer dan 900.000 gasten gingen u voor