De Zeeuwse Stromen
uit is een kunst...
Hotel-Congrescentrum De Zeeuwse Stromen
8,3
Cultuur

Cultuur

Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum herdenkt met name de watersnoodramp van 1953. Een indrukwekkende expositie in een minstens zo indrukwekkende ruimte: de vier enorme caissons waarmee de laatste doorgebroken dijk net buiten Ouwerkerk gesloten werd. Het museum is internationaal bejubeld, zeker toen het onlangs uitbreidde van één naar vier caissons. Leef u in in caisson één, sta even stil -letterlijk- in caisson twee en voel het verdriet, zie de impact van wederopbouw en het deltaplan in caisson drie en leer of ervaar in caisson vier dat zoiets nooit meer mag gebeuren. www.watersnoodmuseum.nl

Typisch Zeeuwse musea!
Zeeland is omgeven door water.  Niet alleen het Watersnoodmuseum geeft een goede impressie van onze rijke geschiedenis, maar ook tal van andere musea geven u hier inzicht in. Het Brusea is een museum over het leven en werken van mosselvissers en hun gezinnen. Een aanrader om te bezoeken! U kunt ook naar het Zeeuwse Museum, gelegen in Middelburg. Hier leert u alles over de provincie Zeeland. Dit museum heeft een zeer gevarieerde collectie en is een bezoek meer dan waard. Datzelfde geldt voor het muZEEum. Dit maritieme museum voorziet u van ruime informatie over de maritieme geschiedenis van Zeeland.

Beleef het platteland in Goemanszorg
Iedere streek heeft z’n landbouwmuseum, ook Schouwen-Duiveland. Het ringdorpje Dreischor is uw bezoek al meer dan waard, het landbouwmuseum vergroot de aantrekkingskracht bovendien. Alleen al de prachtige, gerestaureerde boerderij zelf is de moeite waard. U ziet er de complete landbouwgeschiedenis in een overzichtelijke expositie en ontdekt er wat de landbouw op dit eiland bijzonder maakt: de vlasteelt. Het museum heeft wisselende exposities en is gezegend met een cafeetje met heerlijke koffie en lokale specialiteiten.

Waterwerken 
De strijd tegen het water is op tal van plaatsen op Schouwen-Duiveland zichtbaar. Het zit in de cultuur. Daarom is ontpoldering in Zeeland zo omstreden. De duinen rond De Zeeuwse Stromen zijn natuurlijk, maar aan de zuidkant van het eiland zijn eeuwenlang dijken opgeworpen om het land te beschermen. Rond de Plompe Toren van Burghsluis is dat goed zichtbaar, met in het achterland de inlagen, aan de voet de onlangs versterkte dijk en in de verte de imposante Stormvloedkering.

De Muraltmuurtjes van Schouwen-Duiveland
Jonkheer ir. de Muralt was hoofd technische dienst van het Waterschap Schouwen tussen 1903 en 1913. Na een stormvloed in 1906, ontwikkelde hij een goedkope manier om dijken te verhogen. Tussen 1906 en 1935 werd ongeveer 120 kilometer van deze muraltmuurtjes aangelegd, ongeveer een derde van alle toenmalige buitendijken in Zeeland. Ze konden de watersnoodramp van 1953 niet voorkomen en veel muraltmuurtjes werden bij dijkverhogingen afgebroken. Maar, niet op de dijk langs het van de Noordzee afgesloten Grevelingenmeer tussen Scharendijke en Brouwershaven en langs de kust ten westen van Zierikzee. De inmiddels unieke muraltmuurtjes horen bij Schouwen-Duiveland.

Plompe Toren
De Plompe Toren hoeven we alleen maar te introduceren. Want, de toren vertelt haar verhaal zelf. Stap binnen en de stem van de toren vertelt haar geschiedenis. Spannend voor kinderen, interessant voor volwassenen. De toren is het laatste restant van het dorp dat aan de voet van de dijk door de golven verzwolgen is. Iedere verdieping van de toren vertelt weer iets meer en bovenop wordt u beloond met een adembenemend uitzicht. De toren wordt door vrijwilligers beheerd en is dagelijks opengesteld.

Meer over de Zeeuwse cultuur én andere hoogtepunten van Zeeland vertellen we u in ons e-book.

Meer dan 900.000 gasten gingen u voor